НАСА иска да се завърне на Луната, но този път, за да

...
НАСА иска да се завърне на Луната, но този път, за да
Коментари Харесай

Ето кога НАСА ще има база на Луната

НАСА желае да се завърне на Луната, но този път, с цел да остане там, съобщи Агенция Франс Прес, представени от Darik.

С програмата си " Артемис " (Артемида) американската галактическа организация има намерение да откри база за човечеството за първи път отвън Земята.

Но построяването на база на естествения сателит на Земята няма да е елементарно. Електричество, транспортни средства, местообитания - галактическата промишленост към този момент се е заела с създаването на нужните технологии.

" Това е нещо като международна купа по инженерство ", обобщава Нийл Дейвис, който работи за " Дайнетикс ", американска компания, показала своя първообраз на лунен ровър, на галактически симпозиум в Колорадо Спрингс, Съединени американски щати, предишния месец.

Вероятно ще би трябвало да се изчака до " Артемис 7 " и следващи задачи, преди да бъдат открити непрекъснати местообитания на повърхността на Луната, сподели на симпозиума Джим Фрий, началник на дирекция в НАСА. Тоест няма да бъде преди 2030 година

Той сподели още, че базата ще се състои от няколко обекта, с цел да се диверсифицират местата за научни експерименти и да се предложи повече еластичност за кацане на Луната.

Независимо от далечния небосвод, фирмите към този момент се натрупат пред лунните врати.

" Комуникациите са първата стъпка ", сподели за Агенция Франс Прес Джо Ландън, началник на " Кресънт спейс ", ново поделение на " Локхийд Мартин " за лунни услуги. " Представете си, че се местите в ново жилище - първо свързвате телефона и интернет ".

Компанията желае да бъде доставчикът на интернет и джипиес за Луната със съзвездие от два спътника за начало. Така мрежата на НАСА няма да се претрупва и да прегрява на фона на всички предстоящи свои и частни задачи. Ландън прави оценка лунния пазар на " 100 милиарда $ през идващите 10 години ".

Втората съществена задача е да се достави електричество.

" Астроботик " с 220 чиновници е една от трите компании, определени от НАСА за създаването на отвесни слънчеви панели. На южния полюс на Луната, където има вода под формата на лед, Слънцето изгрява напълно малко над хоризонта и лъчите му падат хоризонтално.

На височина към 18 метра панелите на " Астроботик " ще бъдат свързани с дълги няколко километра кабели, сподели за Агенция Франс Прес Майк Провенцано, който дава отговор за оборудването на лунната повърхнина. 

За научните експедиции на астронавтите НАСА изиска от промишленостите да предложат намерено транспортно средство за двама души, което да е готово за 2028 година

За разлика от ровърите за задачите " Аполо ", то ще би трябвало да работи самостоятелно за задачите без астронавти. Това значи да може да претърпява лунните нощи, които не престават до две седмици, при температури към минус 170 градуса по Целзий.

Много компании към този момент са почнали работа.  " Локхийд Мартин "  изпреварва " Дженерал мотърс " в електрическите всъдеходи.

" Дайнетикс ", поделение на колоса " Лейдос ", сплотява старания с уредника на автомобилни надпревари в Съединени американски щати Наскар.

Прототипът, който ще се движи с оптималната скорост от 15 километра в час, включва роботизирана ръка и железни гуми, сподели инженерът Нийл Дейвис за Агенция Франс Прес. " Проектирани са за положително сцепление, в това число върху скали, само че и имат много сериозна обработка, с цел да не събират прахуляк от повърхността ", разясни той.

Лунният прах е огромно предизвикателство, тъй като е абразивен съвсем като стъкло и не ерозира от вятър или вода. НАСА към момента не е оповестила коя компания е избрала за плана. Тя работи дълготрайно с японската галактическа организация ДЖАКСА върху закрито транспортно средство, в което няма да е нужно астронавтите да носят скафандри.

Астронавтите ще се нуждаят и от покрив над главите. НАСА подписа контракт за 57,2 милиона $ с компанията " Айкон " (ICON) от Тексас, специализиране в триизмерно принтиране, за създаването на технологии за изграждане на пътища, на писти за кацане и на жилища на Луната. За строителен материал ще се употребява лунен грунд.

Други компании като " Локхийд Мартин " създават надуваеми планове за местообитания. " Може да се транспортира като дребен пакет ", което е значимо, тъй като мястото на борда на товарните кораби е лимитирано, сподели за Агенция Франс Прес Кърк Шърман, вицепрезидент по лунните проучвания на компанията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР